Sommarhettans antågande

Nu ska jag prata lite om väder. Ni är varnade.

New York blir legendariskt hett på somrarna, ofta illustrerat i film och TV med barn som leker i sprutet från en guerillaöppnad brandpost på en Bronx-gata med oscillerande augustiluft. I skrivande stund är vi inte ens inne i juli än, men dagstemperaturerna är redan runt 30°C med 20-22 som kallast om nätterna. Just tendensen att nätterna är varma redan från början av sommaren är väldigt New Yorkskt. Den där ljumma natten man i Stockholm kanske får uppleva i ett par dagar i augusti i bästa fall kommer alltså redan i slutet av maj här och det är ju förstås otroligt härligt, men när värmen ganska omgående sitter djupt i väggbetongen så blir det här med luftkonditionering ganska livsavgörande.

Tunnelbanan här är klimatmässigt spännade på så vis att det på perrongerna kan bli närmast panikframkallande varma och kvava medan tågen är utrustade med någon sorts hysterisk industri-AC som verkar kunna hålla 20°C vad som än händer. Mitt kontor har någon likande konstruktion som troligen kan kyla hela solsystem, men med ganska viktiga konstruktionsmissen att sensorn och kontrollpanelen sitter i konferensrummet där inga av utblåsen finns. Det får effekten att systemet blåser på som om det försöker stå emot en mindre supernova medan sensorn i det ofta stängda konferensrummet rapporterar att det fortfarande är 35°C. Min lösning på detta är att ganska ofta jobba hemifrån, gärna från takterrassen som numera har vägguttag. Man kan ha sämre utsikt:

En annan effekt av värmen är att jag som svensk får akut semesterkänning. Det känns djupt onaturligt att jobba heltid plus kvällar och helger när det är tropikvarmt, och att jag inte hade någon som helst semester hela 2013 kanske spär på behovet.

Som för att ytterligare förstärka semstervibbarna har vi rakt utanför fönstret en av New Yorks 55 publika pooler och bassänger öppnat för sommaren men jag har inte premiärdoppat. Enligt någon sajt jag hittade ska den öppna 7 på vardagar vilket låter osannolikt, men om det stämmer kan man ju i teorin ägna sig åt att simma lite längder innan jobbet.

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>