Tips till New York-besökare

Uppdaterad 2015-10-25

Den är sidan riktar sig till förstagångsbesökare i New York. De flesta grejer är relativt kronologiska i den ordning du kommer råka på dem.

Appar som är bra att ha

Jag kommenterar bara för iOS nu eftersom det är vad jag använder. Grundpaketet att installera innan avresa:

  • Skaffa en tunnelbanekarta som inte kräver uppkoppling, t ex KickMap.
  • Skaffa en bra reseplanerare (a la Res i STHLM eller Res i Väst) som t ex Citymapper eller Embark. Min gamla favorit HopStop är numera en del av Apple Maps. Jag tror alla dessa kräver dataroaming men man kan roama bara en enskild app om man vill och dessa äter inte så mycket data.
  • Installera Uber. Du behöver dataroaming för att använda den förstås men den kan vara bra att ha, man kan fixa både Uber-bilar och vanliga taxi via denna. Konfigurera med namn och kreditkortsinfo.
  • Leta upp någon app med en offline-karta så man slipper hissa turistflaggan i topp genom att dra fram en stor papperskarta så fort man ska orientera sig. Jag har inga konkreta apptips här, länge sedan jag behövde någon.
  • Yelp är en kanonbra app för främst restauranger. Sök på det du vill ha (t ex ”vegan risotto” eller vad som helst) så hittar du allt som ligger nära, kan läsa omdömen och rent av titta på menyn. Du behöver förstås dataroaming för detta.

Immigrationskontrollen

När man äntligen får kliva av planet så är inte väntan förbi ska du veta. Kön till immigrationskontrollen kan i bland vara flera timmar lång, speciellt på JFK. Det är så illa att det rent av är smart att sitta långt fram i planet och vid gången så man kommer ut fort, kan tävlingsgå till kön och slippa hamna sist. Väl framme vid luckan tas det fingeravtryck, ögonscanning och man får frågor om hur länge man ska stanna och var man ska bo. Ha adressen memorerad eller tillgänglig på papper. Har du checkat in bagage får du fiska upp det efter immigration och vifta med din lilla deklarationslapp till den livströtta tullkontrollanten. (Jag har varit med om allt från 1 minut kö till över 2 timmar, så det är inte alltid såhär illa.)

Taxi

Ja, det funkar som i Sex & The City; Man vinkar åt en gul bil så stannar den. I Sverige är det inte så ovanligt att man åker i framsätet men kliver du in fram här så kommer du tas för psykopat eller rånare. Sitt bak. Det finns numera gröna taxibilar också: De håller mest till utanför Manhattan men man kan skita i detaljerna kring vilka bilar som får hämta/lämna var—vinka bara om de har takskylten tänd så löser det sig.

Alla gula och gröna bilar tar kort. När man drar kortet får man upp en display med tre förvalda värden för dricks: 20, 25 och 30%. Detta är rätt högt, 20% är generöst nog. Generellt förväntas 15-20% för taxi verkar det som. Man behöver, skrämmande nog, inte trycka nån pin-kod när man betalar, det bara dras. Det är olagligt för förarna att prata i telefon eller SMS:a medan de kör, även med handsfree. Sker det ändå kan man ju tumma på dricksen t ex.

Till/från JFK är det nån sorts fastpris på 52 dollar (lite mindre till de flesta adresser i Brooklyn) men dricksen är upp till dig. Man kan ta tunnelbana från JFK men det tar en evighet. Taxi är värt besväret, men gå raka spåret ut till den officiella gula taxikön och titta inte ens åt svarttaxisnubbarna som står och väser åt folk i ankomsthallen.

Ska man från Newark-flygplatsen, som rent tekniskt ligger i New Jersey och därför inte omfattas av gula taxinätet, så ska man veta att de INTE tar kort. Vid den officiella taxikön får man i stället köpa en taxicheck för 115 dollar ur en lortig automat som kör Windows XP, och om resan kostar mindre än 115 får man mellanskillnaden tillbaka. (Jag har undvikit rövhålet Newark senaste året så detta kanske fixats nu.) Här kan det kanske vara läge att ha kontanter i stället, alternativt ta tåget in till Manhattan och antingen fortsätta med tunnelbana eller ta en gultaxi. (Man kan ta gul taxi TILL Newark däremot.)

En liten detalj om taxisystemet: ALLA förare går av/på sina skift ca kl 16-17 och deras garage (där de lämnar bilen till nästa gubbe) ligger sällan på Manhattan. Så behöver du en taxi den här tiden ligger du illa till, men jag brukar då i stället använda appen Uber där man kan beställa en bil. Ska man ha användning av den behövs dock internet i luren och dataroaming är dyrt.

Tunnelbanan

Man kan köpa kort som man laddar med pengar eller som är tidsbundna. Jag rekommenderar tidsvarianten så kan man åka fritt sen. Laddar man med pengar kostar varje resa $2.75 vilket ändå är svinbilligt jämfört med Stockholm.

Det finns i stort sett aldrig hiss eller rulltrappa i tunnelbanan så har du barnvagn eller rullstol får du nästan räkna med att ta taxi överallt. Man uppskattar snabbt hur bra Stockholms tunnelbana är på den här fronten.

Vissa tåg är expresståg som inte stannar vid alla hållplatser (t ex A, D, Q, 1, 4, 5) så håll koll på vad du kliver ombord på. Skyltningen i tunnelbanan här är katastrofalt dålig: Det är väldigt svårt att skilja skyltar som betyder ”ligger däråt” från de som betyder ”är denna plattform”. Man lär sig så småningom, men fråga någon om du är osäker.

Bara för att du hittat en hållplats betyder det inte att du hittat rätt nedgång: Ofta är det olika nedgångar beroende på vilken riktning du ska åka åt. Läs noga.

New Yorkarna är usla på att låta folk gå av tåget innan de tränger sig på. I värsta fall får man mer eller mindre tackla sig ut för att hinna av om det är många som ska på samtidigt.

Bra grej: Tunnelbanan är luftkonditionerad här så inne i tågen är det oftast relativt svalt. Se och lär, SL.

Pengar och kortbetalningar

De flesta ställen tar kort men i bland är det ”cash only”. Då brukar det finnas en suspekt fristående kinesisk liten bankomat i närheten som tar en avgift på 2-3 dollar per uttag. De ser djupt opålitliga ut men kollar man bara så det inte sitter nåt skimming-kit på (precis som man bör kolla samma sak på bankomater i Sverige) så är det lugnt. Tekniken här är att man stoppar in kortet och drar ut det snabbt igen, och SEN trycker man kod och väljer summa. Man ska alltså inge lämna kortet i som i Sverige.

Jänkarna har precis nu i år börjat med chip på sina kort så man får skriva under kvitton hela tiden och i bland behöver man inte ens slå in sin kod. Det känns förstår väldigt osäkert men så funkar det tydligen här på bankväsendets artonhundratal. Ditt svenska bankkort med lönekontot kommer i vissa fall räknas som kreditkort trots att du har ditt lönekonto kopplat till det. I en del lägen behöver man välja ”debit or credit” och om debit (betalkort) inte funkar så testa credit. Kom ihåg att Visa, Mastercard och American Express är det som funkar här: Maestro och liknande specialgrejer fungerar inte. Tydligen har folk strul med Ica-kort också även om de har en Visa-logo.

Det är praktiskt att ha lite kontanter så ta ut 200 dollar eller nåt sånt. Varje gång man lämnar från sig kortet på restaurang etc så kan man ju i teorin råka ut för något bedrägeri.

I staten New York är det 8,875% moms på de flesta grejer, däribland restauranger. Däremot ingår inte den här momsen i priserna som visas särskilt ofta, vilket förstås driver normalt funtade människor till vansinne. Bli därför inte förvånad när ditt totalpris är mer än det stod på hyllkanten eller i menyn.

Hyfs på stan

Amerikanerna älskar att säga ”Hi, how are you doing”, ”hey what’s up” eller ”how’s it going” som hälsningsfras, speciellt i butiker och på restauranger. De menar förstås inte frågan bokstavligen, det är bara ett hälsningsljud för dem, så ”good thanks” eller ”good, how are you” tillbaka funkar. Jag är inte förtjust i den här låtsasomtanken men det är bara att spela med, men det slutar oftast med nåt otydbart mummel bara. Generellt känns det dock mer uppriktigt här än när svenska expediter och servitörer försöker sig på samma sak.

På samma tema säger amerikanerna ”sorry” och ”excuse me” om de ens är inom en meter från dig, t ex när de ska passera i en butik eller på trottoaren. Detta kan man ju anamma om man känner för det, eller så tacklar man sig fram på barskt Stockholmsmanér.

Tänk på att det finns svenskar ÖVERALLT i New York. Säg inget högt på stan som du inte skulle säga i Sverige, som att kommentera människor runt dig eller så.

På senare år har beståndet hemlösa tätnat även i Sverige men här är det ändå fler. De är oftast väldigt passiva och sitter mest med en liten skylt, men det finns förstås lite mer offensiva typer. Skänk lite växelpengar om du vill, det finns inget särskilt socialt stigma mot det. Men vad beredd på att det skär lite i ett medmänskligt hjärta att se hur många de är i den här staden.

Fler gå-på-stan-grejer

Det finns inte så många offentliga toaletter i New York. Barer och restauranger har ju förstås, och även större varuhus. På Whole Foods (dyr/fin matbutikkedja) behöver man en kod från kvittot för att komma in på toa men ofta är det sån kö att föregående håller upp dörren åt dig. Best Buy (Union Square t ex) har toaletter, samma sak med Bloomingdales (Soho), Crate & Barrel och bergis en massa mer. Det finns bergis någon app för detta också men jag har inte letat.

Det finns inte så många ställen att sitta på heller. Är man inte i Central Park så existerar inte bänkar i någon nämnvärd utsträckning, så sitt när du kan. New York är också rätt skräpigt eftersom de dels inte bryr sig så mycket och dels inte har papperskorgar precis överallt som i Sverige.

Se också till att ha med dig de absolut bekvämaste skor du äger, hur fula de än är. Du kommer tacka mig.

Äta & dricka

Om du trodde att amerikansk matkonst bestod i flottiga burgare och läsk så har du en spännande tid framför dig. Här finns exakt all sorts mat, och det absolut bästa av allt. Det finns superbilligt och miljardärsdyrt men generellt är det lite billigare att äta ute än i Sverige. Det blir förstås dyrare om man dricker vin osv plus att man måste komma ihåg moms och dricks. Generellt gäller 15-20% dricks om allt är i sin ordning, lite mer om det var exceptionellt kalasbra. Om man kanaliserar sin inre smålänning och bara betalar exakt det som står på kvittot blir man väldigt impopulär; Dricksen utgör ofta större delen av deras vinstmarginal, alternativt servitörens lön.

När man ska räkna ut dricksen kan man vara lite slug och dubbla momsen och sen avrunda uppåt. Då hamnar man rätt lagom i spannet 15-20%.

Där man betalar maten innan man äter den betalar man antingen ingen dricks (typ McDonalds) till 10-15% på vissa andra ställen. Om det är en vanlig restaurang men man köper ”takeaway” och därmed betalar innan man äter bör man nog ändå dricksa 15-20%. För hemkörning kan man haka på lite till tycker jag.

För öl och drinkar brukar man dricksa en dollar eller mer per glas. Öl ute kostar ändå så lite (en fullstor pint hantverks-dubbel-IPA för 6 dollar? Fullt normalt här) så man är ju otroligt dumsnål om man inte lägger på lite extra.

Shopping

Jag kan förstås inte ge några konkreta tips för alla är ute efter olika saker, men om du tror du gjort ett superfynd och du är på Broadway så har du inte gjort ett superfynd. Broadway är lite som Drottninggatan i Stockholm: Det finns bra grejer här men också en massa turistskräp. Och inga direkta kap.

Standardtipset är annars att komma ihåg att du är i New York: Här finns ALLT, inklusive det bästa och sämsta av varje enskild sak du kan tänka dig. Givetvis också allt däremellan; Den som har tålamod och orkar leta ordentligt kommer göra stora shoppingfynd medan den som håller sig till turistkvarteren och de stora varuhusen lika gärna kunde ha beställt på nätet.

Wifi

Är man inte chef på statligt verk och kan bränna tvåhundraåttio tusen skattebetalarkronor på dataroaming kanske man försöker ta sig genom New York-semestern utan data i telefonen. Det blir snabbt frustrerande eftersom det finns så mycket att kolla upp, men lyckligtvis erbjuder många barer och caféer gratis wifi. Man brukar få fråga om lösenordet och det tillhör förstås normalt hyfs att man köper nåt och inte bara datasnyltar. Alla Apple-butikerna har också gratis wifi, så håll koll på var de ligger.

Ställen att besöka

Söder om Times Square är Manhattan rätt trist ända ner till typ 20:e gatan där det börjar komma lite schyssta butiker igen. Jag kan kanske sträcka mig till att Madison Square Park (där det så ikoniska Flatiron-huset ligger) kan vara ett okej ställe. Annars är Soho (South Of Houston) ner till Canal Street rätt najs, mest väster om Broadway men på östra sidan ligger Lafayette som har en del bra butiker. För barer är East village / lower east side ett mecka. Vill man av diffus anledning handla svindyra europeiska märkesgrejer i USA bör man hålla sig kring Central Parks söndra ände, typ 55:e-60:e gatan. Annars kan man ju som exakt alla andra svenskar i NYC åka till Nike Town i de här kvarteren.

Central Park känns kanske turistklyshigt men det är rätt coolt och väldigt fint. Samma sak gäller Prospect Park i Brooklyn. Hyr cykel och rullar runt yttervarvet. Vissa av uthyrarna kan vara djupt sketchy så försök betala med kontanter här. Ska man promenera runt behöver man ha ganska många timmar till förfogande, båda parkerna är väldigt stora.

High Line Park mellan 14:e och 30:e gatan vid 10:e avenyn är väldigt fint och trevligt. Kring 14:e gatan finns det många bra butiker också.

Det vore dumt att bara vara på Manhattan. Jag har inte örnkoll på Queens och New Jersey, men bor i Williamsburg i Brooklyn och tycker det är trevligt här. Runt Bedford Avenue (och 2-3 gator väst och öst om denna) mellan North 12th och South 5th är det som tätast mellan sevärdheterna. Vill man ha mer traditionellt Brooklyn-gemyt och mindre hipster-yuppies kan man gå lite norrut till Greenpoint. Manhattan Avenue är huvudstråket och runt norra änden av McCarren Park finns många restauranger och barer. Sommarkväll på Manhattan Avenue:

Nåt högt hus bör man åka upp i. Tänk på att det kan vara köer till utkikshissarna så vill du tajma solnedgången är det klokt att vara ute i god tid. Här utsikten från Rockefeller Center, som inte ens har pallplats bland högsta husen längre:

Utsikt från Rockefeller Center

Om fötterna gör för ont efter några dagars konstant gående kanske det är värt att sätta sig i en turistbuss och se stan från det hållet. Jag har inte testat men tänker att det nog kan vara lärorikt. Däremot har jag åkt Circle Line-färja och det är ett väldigt trevligt sätt att få lite grepp om stadens storlek, historia och olika delar, mycket tack vare väldigt bra guider (i alla fall den jag hörde på). Jag åkte hela varvet runt och kan rekommendera det. Glöm inte solkräm för näsan.

Ställen att inte besöka

Times Square. De jättestora reklamskärmarna är spännande i ca 8 sekunder och sen är det bara tortyr. En miljard turister, usla butiker, trängsel, otroligt påstridiga säljare, inkastare, tiggare och galningar. Du har inget här att göra, tro mig.

Längst ut på Manhattans sidor, både öst och väst, är det inte så livat. Har du inte nån specifik butik du ska till så är Avenue B eller 11th Avenue dåliga turistmål.

Upper East Side och Upper West Side är intressant att promenera genom om man bara vill se mer av staden, men shopping och nattliv är det lite ont om.

Irra inte planlöst varje dag. Lite irrande är nog nyttigt men det blir lätt att man slösar bort dyrbar tid på gator som inte är värda ett besök. Gör ordentlig research innan du åker så du vet vilka områden som bör intressera just dig. Ha en lista på ställen för mat/shopping/museer/whatever per stadsdel så om du hamnar west village och akut behöver svenskt lösviktsgodis så vet du vart du ska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>